
Wat betekent Rutte III voor de luchtbehandelingsbranche?
De afgelopen maanden was het volop in het nieuws: de vorming van het nieuwe kabinet. Inmiddels is het regeerakkoord gepubliceerd, en wordt het langzaam duidelijk welke gevolgen de plannen van Rutte III hebben voor de luchtbehandelingsbranche.
Het regeerakkoord spreekt niet direct over luchtbehandeling, en noemt geen specifieke eisen voor de luchtkwaliteit in gebouwen. Wel staan er een aantal zaken in die indirect met de luchtbehandelingsbranche te maken hebben, en die in de toekomst steeds belangrijker zullen worden. In dit artikel staan drie ontwikkelingen als gevolg van het regeerakkoord, die van belang zijn voor de luchtbehandelingsbranche.
Nationaal Klimaat- en Energieakkoord
Ten eerste hebben de coalitiepartijen afgesproken om een nationaal Klimaat- en Energieakkoord op te stellen, en dat akkoord vast te leggen in een Klimaatwet. Het regeerakkoord zelf geeft als belangrijkste algemene richtlijn een CO2-reductie van 49% tussen nu en 2030. In het Klimaat- en Energieakkoord zal dat verder uitgewerkt worden om bedrijven concretere richtlijnen te geven. We volgen de ontwikkelingen op de voet, en verwachten dat er in het Nationaal Klimaat- en Energieakkoord concrete eisen zullen staan die ook voor de luchtbehandelingsbranche van belang zijn.
Optimalisatie van het energiegebruik van woningen en kantoorgebouwen
Verder wil het nieuwe kabinet het energiegebruik van woningen en kantoorgebouwen beperken door woningen beter te isoleren en de verwarming te regelen met warmtepompen. Deze trend van het energiezuiniger maken van (kantoor)gebouwen zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op de markt, zodat ook energiezuinigheid van technische installaties steeds belangrijker zal worden. De verwachting is daarom dat de energiezuinigheid van ventilatoren en een hoog rendement van luchtbehandelingskasten en warmteterugwinunits steeds belangrijker wordt.
Gasvrije nieuwbouw
“Aan het eind van de kabinetsperiode zullen nieuwe woningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd worden”, zo luidt een richtlijn uit het regeerakkoord. En om dat te bereiken wil het kabinet forse stappen nemen. Zo willen de partijen aan het eind van de kabinetsperiode jaarlijks zo’n 50.000 nieuwbouwwoningen en andere nieuwe gebouwen gasvrij opgeleverd zien. Dat betekent dat de cv-ketel op lange termijn naar de kantlijn wordt verdrongen. Voor de luchtbehandelingsbranche betekent dit dat de vraag naar warmtepompen toe gaat nemen, en dat luchtbehandelingskasten in de toekomst in nieuwe gebouwen niet meer aangesloten kunnen worden op een cv-installatie.
Samengevat
Het regeerakkoord van Rutte III bevat weliswaar geen concrete informatie voor de luchtbehandelingsbranche, maar geeft wel een aantal richtlijnen voor verdere beperking van de CO2-uitstoot en het energiezuiniger maken van nieuwe woningen en kantoorgebouwen. Het gaat hier duidelijk om ontwikkelingen op de lange termijn, die nog vaste vorm moeten krijgen. Ned Air blijft de ontwikkelingen voor de luchtbehandelingsbranche dan ook op de voet volgen.
U kunt het volledige regeerakkoord hier raadplegen.