FAQ COVID-19 en schoolventilatie
Het creëren van een gezonde leeromgeving
Sinds de Covid-19 pandemie krijgen we veel vragen over ventilatie in relatie tot Covid-19. We hebben de meest voorkomende vragen speciaal voor u op een rijtje gezet:
Breng in kaart of het hier een recirculerende ventilatie unit betreft. Is dit het geval, dan wordt er in de laatste versie van de ventilatierichtlijn van het RIVM geadviseerd om gebruik van zwenkventilatoren en mobiele airconditionings te vermijden. Een spilt-unit (airconditioning) die aan de muur is gemonteerd kan in verband met de vergelijkbare werking gezien worden als een mobiele airconditioning.
Gaat het hier om een luchtbehandelingskast of onze warmteterugwin units van het type EveryLine dan is de kans groot dat er gekoeld wordt met 100% buitenlucht. Aan de hand van het serienummer kunnen wij zo achterhalen of dit het geval is.
Als leraar moet u, naast de 1.5 meter regel, zoveel mogelijk recirculatie van lucht voorkomen en zorgen voor maximale gezonde buitenlucht. Controleer of er een ventilatiesysteem aanwezig is en of deze correct functioneert.
Daarnaast kunt u tijdens de lesuren de ramen open zetten en in de pauzes extra ventileren door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
In de regel kan er gesteld worden dat de juiste manier van ventileren kan helpen bij het voorkomen van de verspreiding van het COVID-19 virus. Dit geldt dus ook zeker voor de Luchtbehandelingsinstallaties die door Ned Air zijn geleverd. In het uitzonderlijke geval, waarbij Ned Air units zijn voorzien van recirculatie, dient recirculatie (tijdelijk) te worden uitgeschakeld.
Weet u niet zeker of uw ventilatie unit is voorzien van deze recirculatie modus, neemt u dan contact met ons op om dit te verifiëren.
In de laatste versie van de ventilatierichtlijn van het RIVM wordt geadviseerd om gebruik van zwenkventilatoren en mobiele airconditionings te vermijden. Een spilt-unit die aan de muur is gemonteerd kan in verband met de vergelijkbare werking gezien worden als een mobiele airconditioning.
Advies: Breng in kaart of in de klaslokalen of in andere ruimten waar meerdere mensen aanwezig zijn zwenkventilatoren of recirculerende airconditionings aanwezig zijn. Volg de RIVM-richtlijn en vermijd het gebruik hiervan.
Bron: Bekijk handreiking
Het werkingsprincipe van een kruisstroom of tegenstroomwisselaar is gebaseerd op twee separate luchtstromen (verse buitenlucht en vuile retourlucht). Deze luchtstromen komen niet met elkaar in contact. Deze vorm van warmteterugwinning kan dus zondermeer worden toegepast om gedurende de Corona periode te ventileren.
De luchtlekkage van het warmtewiel moet minimaal onder de 5% zijn. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat bij luchtlekkage in een warmtewiel met name gassen worden doorgelaten, maar vrijwel geen vaste deeltjes. Hierdoor is het risico dat virusdeeltjes meeliften op gelekte lucht heel beperkt en kunnen warmtewielen, mits goed ontworpen, gewoon in werking blijven.
Wel moet uiteraard iedere vorm van recirculatie uitgezet worden. Tenslotte wilt u gezonde buitenlucht binnen brengen en de vervuilde binnen lucht afvoeren.
Uiteraard is het tijdig wisselen van filters (minimaal 1x per jaar) altijd aan te bevelen teneinde een gezond binnenklimaat te waarborgen.
Voor het onderhoudsprotocol van de filters gedurende de COVID-19 periode, geldt echter dat er geen extra maatregelen getroffen hoeven te worden.
Bij het ventileren van een ruimte wordt er gebruik gemaakt twee afzonderlijke luchtstromen voor de desbetreffende ruimte, te weten:
– ‘Verse’, gefilterde buitenlucht wordt de ruimte ingebracht.
– ‘Vuile’ ruimtelucht wordt afgevoerd uit de ruimte en uitgeblazen naar buiten.
Bij het recirculeren van lucht uit één ruimte, wordt dezelfde lucht keer op keer door tussenkomst van bijvoorbeeld een airconditioning- / verwarmingssysteem, behandeld (gekoeld/verwarmd) en weer ingebracht in dezelfde ruimte. Er is hier geen gescheiden luchtstroom aanwezig. Er wordt in dit geval dus geen “vuile” lucht afgevoerd en er komt geen verse buitenlucht binnen. Diverse onderzoeken tonen aan dat ventilatie helpt bij het voorkomen van de verspreiding van het Corona virus.
Recirculatie daarentegen, moet worden voorkomen daar deze juist helpt het virus te verspreiden.
Spuiventilatie is het openzetten van ramen en deuren om zo de vuile binnenlucht zo snel mogelijk uit een gebouw te krijgen. Ookwel spuien genoemd. Geadviseerd wordt om vaker dan normaal te luchten (spuien). Bijvoorbeeld in het VO ieder lesuur ramen en deuren 10 tot 15 minuten tegen elkaar openzetten of in het PO luchten tijdens de pauzes en vaker indien nodig.
Er zijn meerdere betrouwbare bronnen te vinden, welke informatie kunnen verschaffen omtrent hoe om te gaan met ventilatie in het nieuwe Corona tijdperk. Zo zijn er richtlijnen van de WHO, RIVM, de rijksoverheid (RVO) en de REHVA (de Europese overkoepelende vereniging voor klimaatinstallaties),
Ned Air hanteert voor scholen de handreiking coronavirus en het gebruik van ventilatie, verwarming en koeling op scholen voor funderen onderwijs (PO, (V)SO, V) van Ruimte-OK. Deze is namelijk gebaseerd op de Nederlandse regelgeving, aangevuld met de ervaring van Europese en Nederlandse klimaatexperts (waaronder de VLA).
Link: Bekijk handreiking.
Controleer uw informatie bron regelmatig voor eventuele updates en ontwikkelingen