Uitgelicht: de Luchtscheidingsmodule. Wat is het en hoe werkt het?

29 aug 2018 | Uncategorized

De meeste mensen kennen luchtbehandelingskasten als grote grijze kasten die op het dak van kantoorgebouwen staan. Door de afmetingen springen de grotere LBK’s behoorlijk in het oog. De grote afmetingen hebben echter ook een keerzijde voor installateurs. Hoe groter een LBK, hoe zwaarder, duurder en onhandelbaarder het product vaak is. Daarom zijn producenten van luchtbehandelingsinstallaties continu op zoek naar verbetering: hoe maak ik mijn LBK’s kleiner en lichter? Hoe verhoog ik het rendement en hoe maak ik de kast energiezuiniger? Deze zoektocht naar verbetering leidde voor Ned Air tot het ontstaan van een uniek product: de Luchtscheidingsmodule.

De LSM

De Luchtscheidingsmodule (LSM) is de unieke gepatenteerde warmtewisselaar die in alle EveryLine warmteterugwin-units van Ned Air is gebouwd (zie onderstaande afbeelding). De LSM is een slimme combinatie van twee tegenstroom-platenwisselaars die diagonaal ten opzichte van elkaar geplaatst zijn in één blok, met een geïntegreerde bypass.

Voordelen

De uitvinding van de LSM betekende een sterke vooruitgang in de opbouw van de luchtbehandelingskasten van Ned Air. Terwijl er vroeger veel ruimte nodig was om verschillende losse tegenstroom-platenwisselaars en een bypass te bergen, zijn die nu in één blok geïntegreerd, en kunnen de luchtbehandelingskasten flink kleiner gemaakt worden. Bovendien maakt dit de units lichter.

Bypass-faceklep

Een laatste voordeel dat de LSM opleverde, is de integratie van de bypass-faceklep. Met de bypass-faceklep kan de unit zomernachtventilatie realiseren: in warme perioden maakt de unit gebruik van koelere buitenlucht om de ruimte af te koelen. Op de onderstaande afbeelding ziet u een schematische weergave van de LSM met gesloten bypass én met geopende bypass. Het voordeel aan een volledig geïntegreerde bypass is dat daar geen extra onderdelen en montage voor nodig zijn, waar dat bij een losse bypass wel zo is.

bypass is geopend
bypass is gesloten

Wereldwijde toepassing

Door al deze voordelen is het niet verwonderlijk dat Ned Air ervoor koos om de LSM standaard toe te passen in haar EveryLine-serie, en ook regelmatig te gebruiken in NKD Maatwerk luchtbehandelingskasten en schoolventilatie-units. Inmiddels zijn er al duizenden luchtbehandelingskasten met de LSM verkocht in heel Nederland en ook ver daarbuiten. Zo maakt deze slimme uitvinding wereldwijd mensen gelukkiger door ze een gezonder binnenklimaat te bieden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de LSM die in alle Ned Air EveryLines zijn gemonteerd? Neem dan contact op met onze technische adviseurs via 038-3370833 of stuur een e-mail naar [email protected].

Samengevat

Samengevat heeft de LSM de volgende voordelen:

  • De LSM bespaart veel ruimte ten opzichte van twee losse tegenstroom-platenwisselaars. Zo behoudt de wtw-unit zijn compacte afmetingen.
  • De bypass is volledig geïntegreerd in de LSM, zodat daar geen los onderdeel en extra montage voor nodig is.
  • Er rust een patent op de LSM. Dat betekent dat alleen Ned Air van dit stukje techniek gebruik mag maken, en u de LSM niet bij andere fabrikanten zult aantreffen.