Universiteit Plant Research Wageningen

Opdrachtgever

Installatiebedrijf Bosman van Zaal

Uitdaging

De Wageningse Universiteit Plant Research (WUR) faciliteert meerdere plant research kassen voor zowel de universiteit als voor particuliere instellingen. Deze kassen hebben een stabiel en optimaal geconditioneerd binnenklimaat nodig.

Oplossing

De levering en plaatsing van 90 Ned Air luchtbehandelingskasten verdeeld over meerdere kassen. De kasten kunnen afzonderlijk van elkaar functioneren en voorzien ze individueel van een stabiel en optimaal binnenklimaat.

Een stabiel binnenklimaat voor de Wageningse Universiteit Plant Research

De Wageningse Universiteit Plant Research (WUR) faciliteert meerdere plant research kassen voor zowel de universiteit als ook voor private instellingen. Deze kassen hebben een stabiel en optimaal geconditioneerd binnenklimaat nodig. Het klimaat in een kas bepaalt de efficiëntie en de kwaliteit van de groei van planten. Factoren zoals licht, temperatuur, vocht en CO2 zijn belangrijke elementen voor de groei van een gewas.

Klant specifieke luchtbehandeling

Ned Air heeft in samenwerking met installatiebedrijf Bosman van Zaal klant specifieke luchtbehandelingskasten ontwikkeld. De uitdaging was om deze kassen te voorzien van verse geconditioneerde lucht waarbij geen enkele lekkage aan beide zijden kon optreden. Dit om contaminatie van de gewassen te voorkomen en ervoor te zorgen dat er geen pollen of andere deeltjes naar buiten komen. Om te zorgen dat er geen lekkage kan plaatsvinden is de luchtbehandelingskast voorzien van een tweetraps filtratiesysteem. Waarbij de eerste filtersectie is voorzien van een ISO16890 ePM1 80% filter en de 2e sectie een ABSOLUTE™ HEPA H14 filter. Deze zijn zodanig gemonteerd zijn dat beide filters vervangen kunnen worden vanaf de vuile zijde, dus vanuit de kas zelf.

Volledig luchtdichte filtersectie

Tijdens het onderhouden en reinigen van de filtersecties kan door middel van een luchtdichte (T4) klep, de filtersectie hermetisch worden afgesloten van de omgeving om zodoende contaminatie te voorkomen. De filtersectie is volledig uitgevoerd in RVS zodat reinigen/ontsmetten met waterstof-peroxide mogelijk is zonder dat de luchtbehandelingskast hier schade van ondervindt.

Ned Air heeft 90 luchtbehandelingskasten geleverd verdeeld over meerdere kassen. Deze kasten kunnen afzonderlijk van elkaar functioneren en de kassen stuk voor stuk voorzien van een stabiel en optimaal geconditioneerd binnenklimaat. Verder heeft Ned Air 4 grote centrale luchtbehandelingskasten geleverd die de overdruk in de kassen realiseren en voorzien zijn van warmteterugwinning.