3 soorten warmtewielen: welke heb ik nodig?

15 mei 2018 | Geen onderdeel van een categorie

Als u op zoek bent naar een luchtbehandelingskast met zowel warmte- als vochtterugwinning, heeft u misschien al begrepen dat een luchtbehandelingskast met warmtewiel voor u de beste optie is. Een warmtewiel kan immers zowel warmte als vocht terugwinnen, terwijl platenwisselaars alleen warmte kunnen terugwinnen. Wat u misschien ook gezien hebt, is dat er verschillende soorten warmtewielen zijn, namelijk condensatie-, enthalpie- en sorptiewielen. Wat zijn precies de verschillen tussen deze drie soorten warmtewielen? En in welke situatie is welk warmtewiel het meest geschikt?

Zo werkt een warmtewiel

Een warmtewiel bevindt zich met de ene helft in de toevoerlucht en met de andere helft in de afvoerlucht. Doordat het wiel draait, brengt het de warmte en het vocht van de afvoerlucht over aan de toevoerlucht, en andersom. Door die eigenschappen is een warmtewiel zowel geschikt voor warmteterugwinning als vochtterugwinning. De drie belangrijkste typen warmtewielen zijn condensatiewielen, enthalpiewielen en sorptiewielen, die alle drie verschillen in hun warmte- en vochtterugwinnende eigenschappen.

Condensatiewielen

Deze warmtewielen hebben vooral voelbare warmteterugwinning als doel. Daarbij is de temperatuur in een ruimte belangrijker dan de luchtvochtigheid. Een condensatiewiel is goed in het overbrengen van de warmte van de afvoerlucht op de toevoerlucht, en is minder geschikt om vocht terug te winnen dan enthalpie- en sorptiewielen.

Enthalpiewielen

Enthalpiewielen zijn in feite een combinatie van het condensatie- en sorptiewiel, en worden gebruikt om zowel warmte als vocht terug te winnen. De wielen zijn beter geschikt om vocht terug te winnen dan condensatiewielen, maar worden weer overtroffen door sorptiewielen in hun vochtterugwinnende eigenschappen.

Sorptiewielen

Het derde soort warmtewiel is het sorptiewiel. Dit warmtewiel is van de drie soorten warmtewielen het best in vochtterugwinning. Sorptiewielen worden vooral gebruikt om ’s winters vocht terug te winnen of om ’s zomers het vocht buiten te houden. In koude periodes kun je zo door toepassing van een sorptiewiel voorkomen dat de lucht erg droog wordt. In warme periodes kun je juist voorkomen dat het binnenklimaat te vochtig wordt. Een groot voordeel van luchtbehandelingskasten met enthalpie- en sorptiewielen is energiebesparing. Als je ’s zomers de inkomende lucht wilt koelen, kost dat veel minder energie in combinatie met een enthalpie- of sorptiewiel dan in combinatie met een condensatiewiel.

‘Welke moet ik nu hebben?’

Het hangt sterk af van uw wensen welk type warmtewiel u nodig heeft. Wilt u vooral op warmteterugwinning inzetten, en is vochtterugwinning niet zo belangrijk voor u? Dan hebt u een condensatiewiel nodig. Wilt u juist veel vocht terugwinnen, bijvoorbeeld voor ruimtes waar de lucht snel droog wordt? Dan past een enthalpie- of sorptiewiel beter bij uw situatie. Als u graag meer advies wilt voor uw specifieke situatie, bel dan met onze Technische Commerciële Adviseurs via (038) 337 08 33, of stuur een mailtje naar [email protected].

Verbeteringen in warmtewielen

Ned Air gebruikt in haar luchtbehandelingskasten het nieuwste type warmtewielen. Dit jaar zijn er een aantal innovaties doorgevoerd in de warmtewielen. Zo hebben de aluminium lamellen van alle drie de typen wielen een nieuwe vorm en dikte, waardoor de wielen een hogere efficiëntie hebben. Daarmee overtreffen de wielen zelfs de eisen van ErP 2018. Verder zijn de wielen nu rondom voorzien van een extra afdichting om luchtlekkage verder te verminderen.

Ned Air NKD en RotorLine

Ned Air levert diverse luchtbehandelingskasten met warmtewielen. Naast de standaardserie RotorLine leveren we ook NKD Maatwerk luchtbehandelingskasten op uw aanvraag met warmtewielen. Ons verkoopteam begeleidt u van A tot Z bij aankoop van een luchtbehandelingskast met warmtewiel.