SunMed Growers

Maryland (USA)

Opdrachtgever

Schep Verwarming bv

Uitdaging

Medicine from the sun. SunMed Growers is een erkende kweker en verwerker van medicinale cannabis. In Maryland wordt holistische, biologische en in de zon gekweekte cannabis geproduceerd volgens het Nederlandse kaskweekproces. Bijvoorbeeld voor het behandelen van chronische ziekten en pijn. Om een continue correcte vochtbalans voor alle plantjes te garanderen en om een maximale kweekopbrengst per vierkante meter mogelijk te maken, is een juiste conditionering en klimaatbeheersing essentieel. 

Oplossing

De levering en plaatsing van respectievelijk 16 (fase 1) + 24 (fase 2) Ned Air luchtbehandelingskasten. De kasten voorzien het uitgebreide kassencomplex van een stabiel en optimaal binnenklimaat.

Een stabiel binnenklimaat voor SunMed Growers

De expertise van Ned Air in de kassenbouw startte circa vier jaar geleden, met de ontwikkeling van projectspecifieke luchtbehandelingskasten voor de experimentele kassen van de Wageningse Universiteit Plant Research (WUR) en de Crop Science Division van Bayer in Monheim an Rhein. De kennis die hierbij werd opgedaan, heeft gezorgd voor een vliegwieleffect die ook de VS bereikte. Drie jaar geleden heeft Ned Air in opdracht van Schep Verwarming bv 16 luchtbehandelingskasten geëngineerd, geproduceerd en geleverd voor SunMed Growers. Schep Verwarming bv is gespecialiseerd in klimaatinstallaties voor de tuinbouwsector. In combinatie met de kennis van Ned Air is een uitgekiend systeem voor de conditionering van cannabisteelt ontwikkeld. In november 2024 is bovendien fase 2 uitgevoerd, waarvoor 24 identieke luchtbehandelingskasten naar Maryland zijn verscheept.

Droge en schone lucht

Bijzonder aan fase 2 is dat de geconditioneerde lucht van onderaf de kassen wordt ingeblazen. De 24 luchtbehandelingskasten worden buiten opgesteld in de lengterichting van de kas, waar zij zowel buitenlucht als binnenlucht kunnen aanzuigen. De lucht wordt naar wens individueel aangezogen of gemengd, waarna de kwaliteit van de lucht wordt gemeten en beoordeeld”. Vervolgens start de conditionering.”

Verdringingsprincipe

 Voor de ontvochtiging wordt gebruik gemaakt van een koel- en verwarmingsbatterij, waarbij de lucht eerst diep wordt gekoeld (10°C), alvorens deze weer wordt opgewarmd. Op deze manier kan zoveel mogelijk vocht worden onttrokken. De luchtbehandelingskasten blazen de geconditioneerde lucht vervolgens in een ruimte onder het kassencomplex, die hierdoor op overdruk wordt gebracht. Als gevolg hiervan stroomt de lucht via zorgvuldig geplaatste roosters het bovenliggende kassencomplex in. Volgens de gedachte dat warme lucht stijgt (verdringingsprincipe; red.), wordt de gebruikte ventilatielucht bovenin de kas afgezogen.

Maatwerk van frame tot dak

Om de geconditioneerde lucht zo goed en zo snel mogelijk onder de kasvloer in te blazen, zijn de luchtbehandelingskasten voorzien van een luchtuitblaas aan de onderzijde. Om voldoende hoogte te creëren, is door Ned Air een maatwerk frame ontworpen zodat de units een halve meter boven het maaiveld staan. Geïntegreerde trillingsdempers zorgen voor een trillingsvrije opstelling. De daken van de luchtbehandelingskasten zijn voorzien van RVS plaatwerk met een poedercoat afwerking, waardoor zij goed bestand zijn tegen het extreme weer in de VS.

Meten is weten

Kaskweekprocessen zoals in Maryland luisteren nauw. Zorgvuldige monitoring van de klimaatcondities is daarom essentieel. Daarom worden onze luchtbehandelingskasten ook gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem van SunMed Growers. Ook Ned Air zelf beschikt over een uitgebreide bibliotheek met (anonieme) meetdata, op basis waarvan de juiste luchtbehandelingskasten voor elke kastoepassing geadviseerd, geëngineerd en geleverd kunnen worden.

Ned Air heeft in fase 1 en 2 respectievelijk 16 en 24 luchtbehandelingskasten geleverd. Deze kasten voorzien het kassencomplex van een stabiel en optimaal geconditioneerd binnenklimaat.