Baggerschip Minerva

Opdrachtgever

Breman Shipping Installation B.V.

Uitdaging

Een maatwerk luchtbehandelingskast voor een schip waar slechts beperkte ruimte beschikbaar is voor technische installaties.

Oplossing

Een op maat geleverde NKD luchtbehandelingskast met een smal frame en een verbreed gedeelte voor de koelbatterij, voor optimale ruimtebesparing.

In december 2016 werd het baggerschip Minerva te water gelaten door scheepsbouwer IHC. Minerva is de allereerste sleephopperzuiger die vaart op aardgas, de schoonste fossiele brandstof. Het schip is klimaattechnisch ontworpen door Breman Shipping Installation, een installateur die gespecialiseerd is in het plaatsen van HVAC-systemen (Heating, Ventilation and Airconditioning) op schepen. Het bedrijf vroeg Ned Air om mee te denken om een gezond binnenklimaat voor Minerva te creëren.

Het leveren van een luchtbehandelingskast op maat voor een schip is altijd uitdagend. Aan boord is namelijk vaak een geringe ruimte. Zeker als er naast luchtbehandelingskasten ook cv-ketels en kanalen voor luchttoevoer en -afvoer geplaats worden.

De technici van Ned Air hebben voor de Minerva een op maat ontworpen, ecologisch verantwoorde NKD luchtbehandelingskast ontworpen. In plaats van de gehele luchtbehandelingskast een vaste breedte te geven, kozen zij ervoor om de unit alleen bij de koelbatterij breed te houden en de rest van de kast te versmallen. Dat leverde een flinke ruimtebesparing op als ook de mogelijkheid voor een grotere koelbatterij zodat de kast niet inleverde op prestaties.