De Smiley

Opdrachtgever

Van der Sluis Technische Bedrijven B.V.

Uitdaging

Goede energiezuinige afzuiging voor studentenwoningen

Oplossing

Plaatsing 26 Ned Air dakventilatoren type MXF EC Green Excellent

De Smiley

Sinds 2016 markeert de ‘Smiley’ de stadsentree van Amsterdam vanaf de ringweg A10 op het Zeeburger eiland. Die naam heeft het gebouw te danken aan zijn gekromde hoofdvorm en opvallende gevelritmiek. Het langgerekte blok herbergt 364 studentenwoningen voor de verhuur. Met zijn lengte van 134 meter vormt het studentencomplex een onderdeel van de lange wand die het geluid moet opvangen voor de wijk die daarachter is gebouwd. Om een gevarieerder straatbeeld te krijgen is die wand opgedeeld in kleinere kavels. De koppen zijn hoger en het middengedeelte is lager en vormen zo de ‘smiley”.

Energiezuinige dakventilatoren

Ned Air verzorgde 26 energiezuinige MXF EC Green Excellent drukgestuurde dakventilatoren voor een goede afzuiging van de studentenwoningen. De Ned Air mixed flow verticaal uitblazende dakventilatoren zijn in verschillende types geleverd. De behuizing is opgebouwd uit 100% recyclebaar hoogwaardig HDPE (High Density Poly Ethylene) en is bestand tegen extreme weersinvloeden.

Constante druk

De MXF EC Green Excellent zijn zelfregelende mechanisch ventilatiesystemen met een ingebouwde en elektrisch aangesloten druktransmitter. Met de druktransmitter wordt de onderdruk in het kanaal gemeten en de interne regeling zorgt voor een constante druk in het kanaal. De gewenste constante druk kan worden ingesteld via de ingebouwde elektrische potmeter (0-10V). Zo kan er naar behoefte geventileerd worden. Via Modbus communicatie zijn de dakventilatoren op afstand te monitoren via een gebouwbeheersysteem. De beheerder kan de ventilator uitlezen, de historie inzien en hij ontvangt een signaal in het geval van een storing.